‘We wilden het anders doen dan in andere dagbestedingen’
Peter Broekmans uit Peel en Maas
Sinds 26 april 2022 Lid in de Orde van Oranje-Nassau
“In de huidige tijdsgeest zouden we de financiering nooit meer rondkrijgen, maar in 2004 kocht ik samen met mijn vrouw een oude machinefabriek in Maasbree. We zochten een locatie voor de dagbesteding van mensen met een beperking. Bij toeval kwam ik via de burgemeester in contact met een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Samen met hen hebben we het gebouw opgeknapt. Tot mijn verbazing was het zo gewild dat we meteen te maken kregen met een wachtlijst.”
Niet betuttelen
“Na een carrière als ambtenaar en in het bedrijfsleven kwam ik erachter dat ik iets maatschappelijks wilde doen. Daarbij wilden we het anders doen dan in andere dagbestedingen. We denken niet in beperkingen maar we gaan uit van wat mensen wel kunnen. En we gaan iets doen, zodat de deelnemers aan het einde van de dag kunnen zeggen: kijk eens wat ik heb gedaan. En we gaan ook niet betuttelen: als een cliënt muziek wil maken, dan gaat hij bij ons muziek maken.”
“In 2009 kwam ik in contact met Vivian Kersten die toen werkte bij een coachingsbureau. Zij vroeg mij: kunnen we hetzelfde doen voor mensen met een verslaving of met een andere grote uitdaging? Toen zijn we Rendiz begonnen, dagbesteding en activering voor mensen met een grote inhaalslag op de arbeidsmarkt. We hebben met de deelnemers al heel veel diensten en projecten opgezet. Dat doen we inmiddels in noord en midden-Limburg.”
“Ik raakte als vrijwillig adviseur betrokken bij De Verkeerstuin en de Stichting Wereldpaviljoen Steyl, een centrum waar mensen kennis kunnen maken met andere culturen. En ik werd voorzitter van de VVV Venlo Foundation. Nee, ik sta niet op het voetbalveld en ik geef geen verkeersles, maar ik deel mijn kennis en ik ben betrokken bij veel maatschappelijke projecten, zoals Gezonde Leefstijl en Boost Your Future.”
Oprecht geïnteresseerd
“Het meest trots ben ik op het project C3 Living. Er zijn alleen al in Nederland 40.000 daklozen. We bouwen samen met de doelgroep tijdelijke woningen, inmiddels ook met vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Oekraïne. Daarbij kwam ik bijna twee jaar geleden bijvoorbeeld in contact met Paul, een dakloze man uit Amsterdam. Het lukte mij om een woning voor hem te vinden in Maastricht waar hij na een gevangenisstraf in kon komen wonen. Inmiddels is hij huismeester en de baas van een studentencomplex. Onbeschrijflijk mooi.”
“De Koning is eens langsgekomen in De Fabriek Maasbree. En ik heb Koningin Máxima gesproken tijdens een nieuwjaarsreceptie op het paleis waarvoor ik uitgenodigd was. Ze waren oprecht geïnteresseerd in wat ik deed. De Koninklijke onderscheiding heeft ook enorm veel waarde voor me. Het deed me veel dat de burgemeester daarvoor bij ons op de zaak kwam. Ik weet ook hoeveel werk mensen erin hebben gestoken om het mogelijk te maken. Je krijgt het niet zomaar.”