Laatste adviezen van het Kapittel doorgestuurd aan de ministers

2 april 2024

Vandaag gaf het Kapittel voor de Civiele Orden zijn laatste adviezen over voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen voor de lintjesregen 2024 aan de diverse ministers. De Algemene Gelegenheid voor het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen vindt dit jaar plaats op vrijdag 26 april. Dit is, zoals gebruikelijk, de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning.

De voorstellen zijn afkomstig van burgers en maatschappelijke organisaties die daarvoor contact leggen met de woongemeente van de kandidaat. Eerst brengen de burgemeesters en vervolgens de commissarissen van de Koning een advies uit over deze voorstellen. Daarna komt het voorstel met beide adviezen terecht bij het Kapittel voor de Civiele Orden, het adviesorgaan van de Nederlandse regering als het over Koninklijke onderscheidingen gaat. Op advies van het Kapittel dragen de diverse ministers de voorstellen voor aan Zijne Majesteit de Koning. Nadat hij het Koninklijk Besluit heeft getekend, verstuurt de Kanselarij der Nederlandse Orden de versierselen op aan de burgemeester voor uitreiking (zie foto met postzakken).

Op 26 april

Op 26 april decoreren of informeren de burgemeesters in het land (en de gezaghebbers en gouverneurs in het Caribisch deel van het Koninkrijk) voor 13:00 uur de personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Om 13:00 uur verschijnen de namen van de gedecoreerden in de speciale editie van de Staatscourant. De uitreikingen kunnen de gehele dag plaatsvinden.

Bijzondere of exceptionele verdiensten

Personen komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding wanneer zij zich bijzonder of exceptioneel verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. In veruit de meeste gevallen gaat het om vrijwilligers die zich langdurig inzetten voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst, cultuur, religieus leven, natuur of pleegzorg. Daarnaast zijn er personen die bijzondere prestaties hebben geleverd ten behoeve van de samenleving in hun betaalde baan of in een nevenfunctie die veel verder gaan dan wat verwacht kan worden.